Möjligheternas material

Du kanske har hört talas om sträckmetall, detta går även under beteckningen ”möjligheternas material”. Varför det välkända materialet har fått detta namn beror främst på att materialet har ett stort användningsområde och kan ha stor nytta i olika branscher och till ett flertal produkter. Det tillverkas av plåt från en rulle eller från en formklippt plåt samtidigt som den sträcks ut. Detta innebär att det inte blir något materialspill alls. Slutprodukten blir ett otroligt starkt material som är väldigt svårt att forcera, men ändå formbart. Vanliga sammanfogningsmetoder som exempelvis svetsning används inte vid tillverkningen av sträckmetall.

Det är vanligt att sträckmetall tillverkas i flera olika maskvidder, plåtformat och materialdimensioner. Vilket är orsaken till att användningsområdena blir många tack vare att materialet tillverkas i flera utformningar som lämpar sig bra till olika ändamål. Det är vanligast att metallen levereras obehandlad, men går oftast bra att varmförzinka den innan leverans sker.

Vad sträckmetall används till

Som tidigare nämnt har sträckmetallen ett stort användningsområde. Exempelvis används det ofta som petskydd runt olika rörliga maskindelar i industrier och fabriker, det kan också användas som ett slags skydd för låsanordningar på större grindar. Sträckmetallen går också bra att använda som trappsteg eller som balkongräcken. Men det är inte bara till dessa större områden som sträckmetall passar ypperligt utan även inom inredning och design förekommer det en del. Varför sträckmetall numera används i mångas hem tros bero på den nya industriella trenden där metall, stål och andra hårda material har ett fokus. Sträckmetall har använts till såväl lampor som mindre dekorationer som exempelvis pennhållare, pärmar och annan typ av förvaring.

Jag som skriver på den här hemsidan heter Kerstin och är en 46-årig inredningstok.
Inlägg skapade 29

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen