Vad du bör tänka på när du väljer inomhusfärg

Inomhusfärg utsätts inte alls för samma slitage som utomhusfärg. Inomhusfärg påverkas inte av väder och vind men det betyder inte att det går att använda vilken färg som helst. Inomhusfärg är i regel betydligt billigare än utomhusfärg men du bör undvika de allra billigaste färgerna då de ofta täcker sämre än de dyrare. Om en färg täcker dåligt betyder det att du måste måla samma vägg fler gånger och att mer färg då går åt. Vissa riktigt billiga färger är inte heller så bra ur ett hälso- och miljöperspektiv. Viktigast av allt när du målar är att vara noga med att täcka ytor du inte vill få färg på.

Glansvärden

Olika rum kräver färger med olika glansvärden. Färg har glansvärden från 1 till 100 där en färg med glansvärde 1 är helmatt och en färg med glansvärde 100 är helblank. Färg med höga glansvärden används på ytor som utsätts för mycket slitage och som behöver kunna torkas av. Lister målas till exempel med färg som har högt glansvärde. Väggar som lämpligen målas med färg med höga glansvärden är väggar i tvättstugor som bör ha glansvärde på minst 50. Väggar i kök bör ha glansvärde på minst 20. Väggar i sovrum och vardagsrum kan målas med halvmatt färg, glansvärde 7–10 och tak i dessa rum kan målas med helmatt färg.

Kulörer

Vilka kulörer du målar med avgör du själv men det finns vissa tumregler. Rum där du vill ha mycket ljus bör målas i ljusa kulörer. Exempel på sådana rum är kök, tvättstugor och kontor. Vardagsrum och hall kan målas i lite dunklare kulörer och sovrum kan med fördel målas i mörkare kulörer. Har du ett litet rum som du vill ska kännas större är en ljus kulör att föredra. Val av kulör i ett sovrum kan påverka sömnen. För att sova riktigt bra rekommenderas lugna kulörer med lågt glansvärde. Kulörerna grått, blått och grönt är lugnande och ger bättre sömn.

Jag som skriver på den här hemsidan heter Kerstin och är en 46-årig inredningstok.
Inlägg skapade 29

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen