Tips när du målar om utomhus

Är du ägare av en villa, radhus eller fritidshus kommer du behöva måla om huset med jämna mellanrum. Att måla om kan handla om att du vill förnya utseendet på din fastighet och kanske välja en eller flera nya färger. Främst handlar dock målningen om viktigt underhållsarbete. Genom att först tvätta rent fasaden från mögel- och algangrepp med en fasadrengöring får du en optimal och frisk yta att måla på. Därefter kan du vid behov behöva skrapa bort gammal och lös färg, för att sedan måla på nya lager färg. Genom att måla om regelbundet förhindrar du att fasaden ruttnar och behöver bytas ut.

Förarbete inför målning

Att måla om utomhus är ett arbete som ofta tar ganska mycket tid och därför kan det vara bra att veta när det är bäst att måla om. På så vis kan du enklare planera in tid för detta och kanske ta någon extra semesterdag för göromålet. Det är viktigt att göra ett riktigt förarbete med tvätt och eventuell bortskrapning av färg och detta kan du börja med redan på vårkanten i april. Fördelen med att göra detta på våren är att det är låg luftfuktighet samt att du slipper slösa bort vackra sommardagar på både förarbete och målning utomhus.

Bästa tiden för att måla om

Om du börjar med förarbetet i god tid kommer du vara färdig för att börja måla så fort temperaturerna tillåter. Då slipper du att hamna i sitsen där du tvingas måla om under sommarens varmaste dagar, något som bör undvikas. Du ska inte måla i direkt solsken och ju varmare det blir, desto svårare blir det att måla då färgens egenskaper förändras. Du slipper då också måla om de dagar du hellre spenderar på stranden. Att måla om utomhus är lämpligt när temperaturen ligger mellan 10–25 grader. Det ska inte ha regnat den senaste veckan när du målar men exakt temperatur beror på vilket färgtyp du valt.

Jag som skriver på den här hemsidan heter Kerstin och är en 46-årig inredningstok.
Inlägg skapade 29

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen